Početak   •   Radomir Milić   •   Putokaz     Knjige   •   Pjesme   •   Zapisi   •   Dizajn   •   Naručivanje knjiga

Tebi


Izdavač: Autorsko izdanje

Format: 12х16cm

Papir: Freelife Mérida cream 140 gr/m2


I izdanje (2004) – rasprodato

Štampa: ArtPrint Novi Sad


II izdanje (2009)

Štampa: JPC Beograd

 

 

Naručite knjigu po najpovoljnijoj cijeni, uz dostavu na Vašu adresu

 

Fotografije

Pogledajte kako na fotografijama izgleda ova neobična knjiga

 

Pogledajte jedan TV snimak o knjizi u kom se vidi njen jedinstveni i neobični oblik

 

Riječ čitalaca

Izbor iz osvrta čitalaca

 

Osvrt

Pošaljite svoj osvrt na knjigu

 

O knjizi

Pročitajte šta su o knjizi napisali

 

______________________________________________________

  

Ivana Žigon

Jedinstvena pojava na umetničkom nebu

U Beogradu se nedavno pojavila posve neobična knjiga prepuna prijatnih iznenađenja. Malog formata (120h160 mm), omotana trakom na kojoj piše: „Tebi”.

Da biste je prelistali, svlačite traku i... u ruci vam se nađu četiri knjižice koje je traka držala na okupu. Vidite četiri iste naslovne strane (i naslov na svakoj isti: „Tebi”). Ipak, razliku čine podnaslovi: „sa kojom svi stihovi postaju pjesme”; „bez koje ovi stihovi ne bi postojali”; „bez koje ovi stihovi bezglasno samuju”; „kojoj su stihovi jedini dom, zauvijek”). Otvarate prvu knjižicu i shvatate da je to jedan list presavijen tako da čini osam malih stranica. Razmotavate i drugi list, i treći...

Pred vašim očima otvara se prostor bogato ukrašen slikama Prerafaelitskog bratstva: Vilijam Moris, Dante Gabrijel Roseti, Lord Frederik Lejton, Henri Volis... Među slikarskim platnima, crtežima, tapiserijama, ukrasima... kao da lebde pergamenti sa stihovima ispisanim ćiriličnim krasopisom. Sve stilski ujednačeno i izvanredno sjedinjeno u celinu (verovatno zato i piše da je ovu knjigu „sastavio” Radomir S. Milić). Dok pod prstima osećate prijatnu teksturu kvalitetnog akvarel papira, znate da u rukama držite nešto zaista posebno.

Jedinstvenost i posebnost ovog likovno-pesničkog dela ne iscrpljuje se u spoljašnjem izgledu, u opremi. Mada na prvi pogled pleni izgledom, nudeći obilje divnih slika i likovnih detalja, ovo je ipak zbirka stihova. Oni se nižu, lepršavi, romantični, setni... rakićevski odmereni u količini (ponegde tek stih ili dva, kao ukras: Ovo su tvoji stihovi / ja sam ih samo zapisao...). Povremeno, a naročito u pesmi „Bez tebe”, stihovi bljesnu i kostićevski raskošnim vatrometom kovanica:

Protiče vrijeme bezvremeno…

Tinja divota bezdivotno…

Pletu se misli besmisleno…

Promiče život beživotno…

 

Nižu se snovi besanovno…

Grči se tijelo bestjelesno…

Lutam u stihu bestihovno…

i sve je prazno – bestebesno.

 

Bez tebe sve je besmislica

dane mi ždere bezdanica

snovima hara besanica…

Dokrajčiće me bestebica.

Čitati ovu neobičnu knjigu (uz neizbježno uživanje i u gledanju) znači napajati se uzvišenim nadahnućem darovitog pesnika koji u savremenu srpsku poeziju vraća već gotovo izumrli osećaj za ritam, za tečnu, skladnu, neizveštačenu rimu, jednom rečju za lepotu pesme. Imajući u vidu tri uslova koja je 1911. naveo Bogdan Popović sastavljajući Antologiju novije srpske lirike („pesma mora imati emocija, pesma mora biti jasna i mora biti cela lepa”), neke od ovih pesama možemo smatrati antologijskim. Pažljivijem čitaocu neće promaći pesma „Zaspi...” koja pleni neobičnom rimom, pravim otkrovenjem:

Ispruži se na divan

zatvori oči, zaspi

u san utoni divan

snovima stvarnost zaspi

 

i ja ću nemir zbiti

u tren, kad duša usne

i tada će se zbiti

ljubiću drage usne…

 

U osvit noćnog skupa

na drhtaj tvoga java

mi sanjaćemo skupa…

Snovi su naša java.

Rimovanje reči koje se isto pišu, a imaju različito značenje, nijedan naš pesnik dosad nije koristio. Ovde to nije tek puka novotarija koja je sama sebi cilj. Pesnička novost je skladno utkana u tkivo dobre pesme dajući joj dodatni, poseban, jedinstven okus. Sjajan primer kako se modernim i novim obogaćuje baština srpskog pesništva.

Radomir Milić, nesumnjivo darovit pesnik čije su ranije pesme već postale deo Hrama srpskog pesništva, ovim pesničko-likovnim delom uneo je novinu, doneo jedinstvenu, prijatnu svežinu u starinskom ruhu, bogateći njome koliko srpsko pesništvo, toliko i izdavaštvo. A činjenica da ovaj izvanredan četvorolist krasi izloge mnogih beogradskih knjižara (što je izuzetak kada je savremena poezija u pitanju) potvrđuje da čitaoci nisu izgubili zanimanje za Stih, za Umetnost i za Lepotu.

Kada u nekom izlogu ugledate neobičnu slikovnicu stihova „Tebi”, nemojte je zaobići. Dodirnite je. Prelistajte. Napojite dušu lepotom.

Biseri poput ovoga ne viđaju se često.

______________________________________________________

 

Mile Medić

Pesnički listovi

Pesnik Radomir Milić pojavljuje se u poeziji uvek u drugom ruhu, pa se čini da se pod tim imenom javlja više pesnika. U tim raznovrsnim oblicima nepromenjiv je i uvek nov samo njegov pesnički dar.

Sada se pojavio u novom obliku, drukčijem od svih pređašnjih i sadašnjih. Nije izdao novu knjigu, nego novu poeziju u listovima kakvi su se nekada pisali i slali kao poslanice prijateljima i vladarima, ili su se tajno odnosili na ruke obožavanim gospama. Na njima ne piše ime gospe kojoj su upućeni. Na svakom listu je tajno ime i adresa – Tebi.

Ime pošiljaoca je takođe skriveno. Njegovi tanko izgravirani inicijali jedva se mogu naći upleteni u raskošne ukrase ornamenata i slika.

Sve to pesničkim listovima daje draž tajne. Gledalac i čitalac ima utisak da mu je u ruke nenadano dospelo nečije tajno ljubavno pismo. I posle dugoga gledanja i čitanja, odgonetanja i nagađanja, listovi ostaju tajna, ona najlepša tajna koju sadrži svaka umetnost, naročito poezija.

Listovi su skladan spoj slika i pesama. Ne zna se gde počinje slika i gde završava pesma. Užitak koji može imati gledalac i čitalac razgledajući ove listiće može biti pravi umetnički doživljaj, kao i uvek kada se čovek nađe pred lepotom. Lepota i nije ništa drugo nego ono čega se čovek nikada ne može nagledati.

Poezija Radomira Milića nastanila se na listovima poput onih koji se mogu naći u starim spomenarima.

Među raskošnim slikama i ornamentima može se naići i na raskošno lepe stihove, kao u pesmi „Zaspi...”:

Ispruži se na divan

zatvori oči, zaspi

u san utoni divan

snovima stvarnost zaspi

Ovo su najpunije i najzvučnije rime u našoj poeziji. One odjekuju u pesmi kao jeka istim glasom, ali potpuno novim pesničkim smislom i značenjem.

Stihovi su prosuti na četiri pesnička lista koji se rasklapaju, svaki na osam strana. Njih povezuje jedna traka, jedna poezija i jedan istančan osećaj za sliku i slikarstvo.

Zadivljuje činjenica da se na tako malo prostora može naći tako mnogo sadržaja i lepote.

______________________________________________________

  

Branislav Matić

Poslednji čuvar svete vatre

Pisati stihove u jednoj ovakvoj epohi, pogotovu „obične ljubavne pesme”, prava je hrabrost. Obred, žrtva, inicijacija. Strašni izazov demonima cinizma.

Pesnik je poslednji čuvar svete vatre, branilac citadele u tvrđavi koju su odavno napustili i Kralj, Sveštenik, Ratnik, Žena. Uzaludnost tog herojstva čini ga još veličanstvenijim.

Podvig pesnika jednima obnavlja nadu od koje će živeti, druge podseća da prirodni rat protiv naoružanih trgovaca nikada suštinski ne mogu izgubiti, a Njoj, kojoj iz neobjašnjivih razloga pevamo, zaista gradi jedini stvarni dom. Pesnikova „čedna poročnost” spada u božanske paradokse.

Tvoji stihovi i način na koji si ih izobrazio, ukratko, veoma su lepi i pričinjavaju radost. Krunski razlog da neka Prava Žena pokloni (ponovo) svoj život tebi ili nekome ko se posluži tvojom čarolijom. Ostalo su brbljanja jalovih kritičara, tih neostvarenih pisaca u najavi. Ako bi baš trebalo da izdvojim jednu od četiri table-posvete koja mi se najviše sviđa, onda bi to bila ona koju sam skriveno već citirao u svom nepotrebnom i taštom mudrovanju. Ona sa najmanje reči i najviše ognja. End kampf.

 

Početak   •   Radomir Milić   •   Putokaz     Knjige   •   Pjesme   •   Zapisi   •   Dizajn   •   Naručivanje knjiga