почетак   •   Радомир милић   •   Путоказ   •   књиге   •   пјесме   •   записи   •   дизајн   •   Наручивање књига

Теби


Издавач: Ауторско издање

Формат: 12х16cm

Папир: Freelife Mérida cream 140 gr/m2


I издање (2004) – распродато

Штампа: АртПринт Нови Сад


II издање (2009)

Штампа: ЈПЦ Београд

 

 

Наручите књигу по најповољнијој цијени, уз доставу на Вашу адресу

 

Фотографије

Погледајте како на фотографијама изгледа ова необична књига

 

Погледајте један ТВ снимак о књизи у ком се види њен јединствени и необични облик

 

Ријеч читалаца

Избор из осврта читалаца

 

Осврт

Пошаљите свој осврт на књигу

 

О књизи

Прочитајте шта су о књизи написали

 

______________________________________________________

 

 Ивана Жигон

Јединствена појава на уметничком небу

У Београду се недавно појавила посве необична књига препуна пријатних изненађења. Малог формата (120х160 mm), омотана траком на којој пише: „Теби”.

Да бисте је прелистали, свлачите траку и... у руци вам се нађу четири књижице које је трака држала на окупу. Видите четири исте насловне стране (и наслов на свакој исти: „Теби”). Ипак, разлику чине поднаслови: „са којом сви стихови постају пјесме”; „без које ови стихови не би постојали”; „без које ови стихови безгласно самују”; којој су стихови једини дом, заувијек”). Отварате прву књижицу и схватате да је то један лист пресавијен тако да чини осам малих страница. Размотавате и други лист, и трећи...

Пред вашим очима отвара се простор богато украшен сликама Прерафаелитског братства: Вилијам Морис, Данте Габријел Росети, Лорд Фредерик Лејтон, Хенри Волис... Међу сликарским платнима, цртежима, таписеријама, украсима... као да лебде пергаменти са стиховима исписаним ћириличним красописом. Све стилски уједначено и изванредно сједињено у целину (вероватно зато и пише да је ову књигу „саставио” Радомир С. Милић). Док под прстима осећате пријатну текстуру квалитетног акварел папира, знате да у рукама држите нешто заиста посебно.

Јединственост и посебност овог ликовно-песничког дела не исцрпљује се у спољашњем изгледу, у опреми. Мада на први поглед плени изгледом, нудећи обиље дивних слика и ликовних детаља, ово је ипак збирка стихова. Они се нижу, лепршави, романтични, сетни... ракићевски одмерени у количини (понегде тек стих или два, као украс: Ово су твоји стихови / ја сам их само записао...). Повремено, а нарочито у песми „Без тебе”, стихови бљесну и костићевски раскошним ватрометом кованица:

Протиче вријеме безвремено…

Тиња дивота бездивотно…

Плету се мисли бесмислено…

Промиче живот беживотно…

 

Нижу се снови бесановно…

Грчи се тијело бестјелесно…

Лутам у стиху бестиховно…

и све је празно – бестебесно.

 

Без тебе све je бесмислица

дане ми ждере безданица

сновима хара бесаница…

Докрајчиће ме бестебица.

Читати ову необичну књигу (уз неизбјежно уживање и у гледању) значи напајати се узвишеним надахнућем даровитог песника који у савремену српску поезију враћа већ готово изумрли осећај за ритам, за течну, складну, неизвештачену риму, једном речју – за лепоту песме. Имајући у виду три услова која је 1911. навео Богдан Поповић састављајући Антологију новије српске лирике („песма мора имати емоција, песма мора бити јасна и мора бити цела лепа”), неке од ових песама можемо сматрати антологијским. Пажљивијем читаоцу неће промаћи песма „Заспи...” која плени необичном римом, правим откровењем:

Испружи се на диван

затвори очи, заспи

у сан утони диван

сновима стварност заспи

 

и ја ћу немир збити

у трен, кад душа усне

и тада ће се збити

љубићу драге усне…

 

У освит ноћног скупа

на дрхтај твога јава

ми сањаћемо скупа…

Снови су наша јава.

Римовање речи које се исто пишу, а имају различито значење, ниједан наш песник досад није користио. Овде то није тек пука новотарија која је сама себи циљ. Песничка новост је складно уткана у ткиво добре песме дајући јој додатни, посебан, јединствен окус. Сјајан пример како се модерним и новим обогаћује баштина српског песништва.

Радомир Милић, несумњиво даровит песник чије су раније песме већ постале део Храма српског песништва, овим песничко-ликовним делом унео је новину, донео јединствену, пријатну свежину у старинском руху, богатећи њоме колико српско песништво, толико и издаваштво. А чињеница да овај изванредан четворолист краси излоге многих београдских књижара (што је изузетак када је савремена поезија у питању) потврђује да читаоци нису изгубили занимање за Стих, за Уметност и за Лепоту.

Када у неком излогу угледате необичну сликовницу стихова „Теби”, немојте је заобићи. Додирните је. Прелистајте. Напојите душу лепотом.

Бисери попут овога не виђају се често.

______________________________________________________

 

Миле Медић

Песнички листови

Песник Радомир Милић појављује се у поезији увек у другом руху, па се чини да се под тим именом јавља више песника. У тим разноврсним облицима непромењив је и увек нов само његов песнички дар.

Сада се појавио у новом облику, друкчијем од свих пређашњих и садашњих. Није издао нову књигу, него нову поезију у листовима какви су се некада писали и слали као посланице пријатељима и владарима, или су се тајно односили на руке обожаваним госпама. На њима не пише име госпе којој су упућени. На сваком листу је тајно име и адреса – Теби.

Име пошиљаоца је такође скривено. Његови танко изгравирани иницијали једва се могу наћи уплетени у раскошне украсе орнамената и слика.

Све то песничким листовима даје драж тајне. Гледалац и читалац има утисак да му је у руке ненадано доспело нечије тајно љубавно писмо. И после дугога гледања и читања, одгонетања и нагађања, листови остају тајна, она најлепша тајна коју садржи свака уметност, нарочито поезија.

Листови су складан спој слика и песама. Не зна се где почиње слика и где завршава песма. Ужитак који може имати гледалац и читалац разгледајући ове листиће може бити прави уметнички доживљај, као и увек када се човек нађе пред лепотом. Лепота и није ништа друго него оно чега се човек никада не може нагледати.

Поезија Радомира Милића настанила се на листовима попут оних који се могу наћи у старим споменарима.

Међу раскошним сликама и орнаментима може се наићи и на раскошно лепе стихове, као у песми „Заспи...”:

Испружи се на диван

затвори очи, заспи

у сан утони диван

сновима стварност заспи

Ово су најпуније и најзвучније риме у нашој поезији. Оне одјекују у песми као јека истим гласом, али потпуно новим песничким смислом и значењем.

Стихови су просути на четири песничка листа који се расклапају, сваки на осам страна. Њих повезује једна трака, једна поезија и један истанчан осећај за слику и сликарство.

Задивљује чињеница да се на тако мало простора може наћи тако много садржаја и лепоте.

______________________________________________________

  

Бранислав Матић

Последњи чувар свете ватре

Писати стихове у једној оваквој епохи, поготову „обичне љубавне песме”, права је храброст. Обред, жртва, иницијација. Страшни изазов демонима цинизма.

Песник је последњи чувар свете ватре, бранилац цитаделе у тврђави коју су одавно напустили и Краљ, Свештеник, Ратник, Жена. Узалудност тог херојства чини га још величанственијим.

Подвиг песника једнима обнавља наду од које ће живети, друге подсећа да природни рат против наоружаних трговаца никада суштински не могу изгубити, а Њој, којој из необјашњивих разлога певамо, заиста гради једини стварни дом. Песникова „чедна порочност” спада у божанске парадоксе.

Твоји стихови и начин на који си их изобразио, укратко, веома су лепи и причињавају радост. Крунски разлог да нека Права Жена поклони (поново) свој живот теби или некоме ко се послужи твојом чаролијом. Остало су брбљања јалових критичара, тих неостварених писаца у најави. Ако би баш требало да издвојим једну од четири табле-посвете која ми се највише свиђа, онда би то била она коју сам скривено већ цитирао у свом непотребном и таштом мудровању. Она са најмање речи и највише огња. Енд кампф.

 

почетак   •   Радомир милић   •   Путоказ   •   књиге   •   пјесме   •   записи   •   дизајн   •   Наручивање књига